Ako zmraziť huby
Čo sú to huby?
Huby sú druh hubových tiel, ktoré rastú na pôde, dreve alebo inom organickom materiáli. Sú dôležitou súčasťou mnohých ekosystémov, pretože pomáhajú rozkladať organickú hmotu a uvoľňovať živiny do pôdy.
Prečo zmrazovať huby?
Zmrazenie húb je skvelý spôsob, ako ich uchovať na neskoršie použitie. Zmrazené huby vydržia až rok, čo vám umožní vychutnať si ich chuť a výživné výhody po celý rok.
Ako zmraziť huby
Krok 1: Vyberte čerstvé huby
Na zmrazenie vyberte čerstvé, zdravé huby. Vyhnite sa hubám, ktoré sú slizké, plesnivé alebo poškodené.
Krok 2: Očistite huby
Huby jemne očistite mäkkou kefou alebo vlhkým papierovým uterákom. Nepoužívajte vodu, pretože to môže spôsobiť slizkosť húb.
Krok 3: Nakrájajte huby
Huby nakrájajte na požadovanú veľkosť. Menšie huby možno zmraziť celé, zatiaľ čo väčšie huby by mali byť nakrájané na menšie kúsky.
Krok 4: Blanšírujte huby (nepovinné)
Blanšírovanie húb pred zmrazením pomáha zachovať ich farbu a textúru. Blanšírovanie spočíva vo varení húb vo vriacej vode po dobu 2-3 minút a potom ich okamžitom ochladení v ľadovej vode.
Krok 5: Vložte huby do mraziaceho vrecka
Huby vložte do mraziaceho vrecka. Odstráňte prebytočný vzduch a tesne ho uzavrite.
Krok 6: Zmrazte huby
Vložte mraziace vrecko s hubami do mrazničky a zmrazte ich na teplotu -18 stupňov Celzia alebo nižšiu.
Ako rozmraziť huby
Zmrazené huby môžete rozmraziť v chladničke cez noc alebo ich rozmraziť v mikrovlnnej rúre na rozmrazovacom nastavení. Po rozmrazení použite huby do 2-3 dní.
Recepty s mrazenými hubami
Mrazené huby možno použiť v rôznych receptoch, vrátane polievok, omáčok, dusených pokrmov a plniek. Tu je niekoľko nápadov na recepty:
- Hubová polievka
- Hubová omáčka
- Hubové rizoto
- Hubová plnka
Záver
Zmrazovanie húb je jednoduchý a efektívny spôsob, ako si vychutnať ich chuť a výživové výhody po celý rok. Dodržiavaním vyššie uvedených krokov môžete ľahko zmraziť huby a zachovať ich kvalitu a chuť.
تعليقات